Uzman Psikolog açıkladı: Madde bağımlılığında psikotik bozukluklar tıbbi destekle tedavi ediliyor

Kilis Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nden Psikolog Nisanur Kendirci’den Madde Bağımlılarına Destek

Kilis Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde görevli Uzman Psikolog Nisanur Kendirci, madde bağımlılarında görülen psikotik belirtilerin tıbbi destekle tedavi edilebildiğini vurguladı.

Kendirci, psikotik durumun sanrılar ve halüsinasyonlarla birlikte ortaya çıkabileceğini belirtti.

Sanrıların gerçeğe uygun olmayan düşünce ve inançlar olduğunu belirten Kendirci, halüsinasyonun ise duyulmayan sesleri duymak veya görülmeyen şeyleri görmek olduğunu açıkladı.

Kendirci, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kişi, ‘birileri beni takip ediyor’ veya ‘birileri bana zarar verecek’ gibi düşüncelerle hareket edebilir. Ayrıca kişi, ‘Ben herkesten üstünüm, özel yeteneklerim var’ gibi düşüncelere sahip olabilir. Bu tür düşünceler, zararlı davranışlara yol açabilir.”

Psikotik belirtilerle karşılaşıldığında öncelikli müdahalenin tıbbi destek olduğunu vurgulayan Kendirci, danışan onayıyla hekimlerle iş birliği yapılarak psikolojik ve sosyal destek süreçlerinin devam ettirildiğini belirtti.

Kendirci, psikotik belirtileri olan danışanların yatış desteği aldığını, tıbbi tedavi sonrasında belirtilerde azalma gözlemlendiğini ve bunun ardından psikolojik destek çalışmalarının sürdürüldüğünü ekledi. (AA)

Related Posts

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Hijyenik olmayan yüzme havuzu suları konusunda uzmanlar enfeksiyona karşı uyarıyor: Kulak tıkacı kullanın

Uzmanlar, yaz aylarında hijyenik olmayan havuzların ‘yüzücü kulağı’ riskini artırdığına dikkat çekiyor.

Bilmeden yapıyoruz! Ağızdan nefes almak dişleri bitiriyor, küçükken büyütüyor

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.

Anne adayları dikkat! ‘Basit bir enfeksiyon’ demeyin, erken doğum riski var

Hamilelik döneminde enfeksiyonlardan korunmak için gerekli önlemleri almanın hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, özellikle doktor önerisi olmadan ağrı kesici, ateş düşürücü veya grip ilaçları kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Lala Aslanova, hamilelikte enfeksiyonlara karşı 8 etkili önlemi anlattı.