İslamda Tesettür

Bölgelere Göre Tesettür Stilleri!

Uzun geçmişi göz önüne alındığında, başörtüsünün stilleri bölgeye, ülkeye ve kültüre göre farklılık gösterir. Başörtü takmanın ve onu bir kıyafete dahil etmenin sonsuz yolu vardır ve başörtüsünün takılmasının doğru veya tek bir yolu yoktur. Bazı Arap ülkelerindeki popüler başörtüsü stillerinin bölgeye göre değişmektedir ve elbette her ülkeden kadınlar istedikleri gibi başörtüsü takabilirler.

Doğu Akdeniz ülkeleri

Shayla stili başörtüsü Syria/2022/ Johnny Shahan

Suriyeli kadınlar genellikle yüzlerini çerçevelemek için başörtülerini sıkıca sararak ve iğnelerle sabitleyerek Amira tarzını sergiliyorlar. Saflığı ve iyiliği simgelemek için beyaz rengi giyerler. Ayrıca saçların görünmemesini ve başörtüsünü sabitlemek için alt başlık/ bone kullanmaktadırlar.
Tipik Lübnan stili, yüzü tamamen çerçeveleyen ve boynun etrafına saran, yukarıdaki fotoğraftaki Shayla stiliyle Suriye’ye benzer. Bununla birlikte Lübnan’ın saçlarını hiç örtmemeyi seçen kadınlara karşı daha hoşgörülü olduğu da biliniyor.
Filistinli kadınlar için yaygın olan örtü şaldır, alnına doğru sıkı, boynun etrafında ise biraz daha gevşektir.

Kaynak: Trendyol

Kuzey Afrika


Khimar bir başörtüsü örneği

Mısırlı tesettürlü kadınların büyük bir kısmı daha bol dökümlü bir görünümü tercih ediyor. Kumaşın göğüs kısmına veya bazen de bacağın üst kısmına kadar ulaştığı bir Khimar’i görmek yaygındır. Bu tarz bol ve çok rahattır. İkincisi, Mısır’daki bir tema, kabarık veya türban tarzıdır. Bu tarzda başörtüsü saçın tamamını kaplar ancak arkadan bağlanır. Mısır’da bir diğer yaygın seçenek de kadınların saçlarını amira stili gibi örtmesi, ancak ikinci kez başörtüsünü başlarının etrafına sardıklarında daha gevşek olması, böylece tekrar dökümlü bir görünüm vermesidir.

Tunus’taki Kadınlar
Tunus ve Fas, birçok farklı rengin olması bakımından benzerdir. Amira veya Shayla stillerini giymektedirler.

Körfez ülkeleri

Peçe takan bir kadın

Körfez ülkelerinde başörtüsünün daha fazla tam kapsamlı giyildiği görülüyor. Suudi Arabistan o zamanlar peçeyle biliniyordu, ancak Bahreyn, Kuveyt ve Katar gibi diğer Körfez ülkelerinde başın etrafına sarılmış siyah bir başörtüsü ve tam boy siyah bir abaya görmek yaygındır.


Umman tarzı renkli bir başörtüsü

Ummanlı kadınların başörtüsünü saç çizgisinin hemen üzerinden başlatması ve eşarbını çenesinin altına tutturması yaygındır. Şiddetli sıcaktan dolayı genellikle daha ince bir eşarp giyilir.
Umman’da olduğu gibi Yemen’de de boynu, alnı ve yanakları kapatan, çene altından iğne ile sabitlenen bir tesettür tarzı görüyoruz. Yine aşırı sıcaktan dolayı daha ince bir eşarp kullanılıyor. Burada peçe takmak da yaygındır. Başörtüsünün rengi genellikle siyahtır.
Tarzı ne olursa olsun, başörtüsü inancın bir ifadesidir ve birçok kişiliği gösterebilir. Her insan kendi Kur’an yorumuna ve saçının/yüzünün/vücudunun ne kadarını kapatmak istediğine bağlıdır.

Yazan:Zibilondon Designer Zeynep Moreau

Kaynak:www.zibilondon.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir