Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzmanından Kene Uyarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek halkı uyardı. Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayında kenelerin yumurtalarından çıkarak doğaya yayıldığını ve vakaların ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.

Kelkit Vadisi’nde yer alan Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat’ın KKKA hastalığını bulaştıran kene popülasyonu açısından riskli iller olduğunu vurgulayan Çetin, özellikle sıcaklıkların artmasıyla doğada kene sayısının artacağını belirtti.

Risk grubundaki çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Çetin, arazide bulunan kişilere döndüklerinde vücutlarında kene kontrolü yapmalarını önerdi.

Kene bulunabilecek alanlarda ilaçlama çalışmalarının önemli olduğunu vurgulayan Çetin, insanların topluca bulunduğu piknik ve mesire alanlarında da dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Nisan ayının ortalarından itibaren vakaların görülmeye başladığını belirten Çetin, hastanelerde KKKA tedavisi gören hastaların bulunduğunu ve vakaların mayıs-ağustos arasında artış göstereceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Aşı Çalışmaları Devam Ediyor

Aşı çalışmalarından da bahseden Çetin, KKKA’ya karşı etkili aşılar geliştirmek için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Uluslararası konsorsiyumlarla işbirliği içinde olduklarını ifade eden Çetin, aşının hastalığa karşı önemli bir önlem olacağını söyledi.

İlaç geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini belirten Çetin, bu çalışmaların sonucunda KKKA’ya karşı alınacak önlemlerin artacağını ve hastalığa yakalanma riskinin azalacağını ifade etti.

Related Posts

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.

Uzman Psikolog açıkladı: Madde bağımlılığında psikotik bozukluklar tıbbi destekle tedavi ediliyor

Uzman Psikolog açıkladı: Madde bağımlılığında psikotik bozukluklar tıbbi destekle tedavi ediliyor

Anne adayları dikkat! ‘Basit bir enfeksiyon’ demeyin, erken doğum riski var

Hamilelik döneminde enfeksiyonlardan korunmak için gerekli önlemleri almanın hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, özellikle doktor önerisi olmadan ağrı kesici, ateş düşürücü veya grip ilaçları kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Lala Aslanova, hamilelikte enfeksiyonlara karşı 8 etkili önlemi anlattı.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.