Türkiye’nin çocuklara özel ilk sesli tiyatro platformu Tikutu ile çocuklar hayal gücünün sınırlarını zorluyor. Tiyatro oyuncusu Kemal Kocatürk ve piyanist Doç. Dr. Ayça Öztarhan Kocatürk çifti tarafından hayata geçirilen Tikutu, çocukların hayatı daha iyi kavramasına ve empati yeteneğinin gelişmesine aracı olmayı hedefliyor. 2-8 yaş arası miniklerin Türkçe kelime dağarcığının artmasına da önayak olan platformda; Alper Kul, Berna Laçin, Ceyda Düvenci, Demet Akbağ, Deniz Çakır, Hakan Gerçek, Oya Başar, Sevinç Erbulak, Yasemin Yalçın gibi sanatçılar sesleriyle tiyatro eserlerine can veriyor.
Yaşa özel hikâyeler
Dünya edebiyatı klasiklerinden modern eserlere geniş bir skaladan uyarlanan eserlerin yanı sıra yeni yazılmış tiyatro metinlerinin de yer aldığı platformda, Kocatürk çifti pedagog desteği alıyor. Çocukların ilgisini çekecek şekilde özenle seçilip pedagogların desteğiyle yaş gruplarına ayrılan eserlerde kullanılan dil, yaş aralığının ihtiyaç ve özellikleri gözetilerek hazırlanmış. Hayatı henüz tanımaya başlayan +2 ila +4 yaş grubu için seçilen eserlerde temel bilgiler verilirken; +6 yaş grubu için insan hakları ve hayvan haklarını içeren eşitlikçi uyarlamalara, +8 yaş grubu için de analitik düşünme ve hayal gücünü geliştiren uyarlamalara yer veriliyor.
Kocatürk çifti çocukluk evresinin alışkanlıkların kazanıldığı önemli bir dönem olduğuna dikkat çekerek Tikutu’nun, kitapların açtığı hayal gücü kapılarından içeri sızan tiyatronun gücüyle empati yapma becerisini çocuklara kazandırmayı hedeflediğini vurguluyor.
Tikutu’da 2 ila 8 yaş arasındaki çocuklara özel 50’den fazla tiyatro bulunuyor.
Duyuları pekiştiriyor
Tikutu’yu yalnızca dinleme ve hayal etme üstüne kurgulayan çift, teatral anlatının doğrudan hayal gücünü tetiklediğini söyleyerek “Anlatılanları hayal etme şansı olan çocuklar, onlara sunulan hazır görsellerle değil, her dinlediklerinde baştan ve yeniden kurabilecekleri kendi hayal dünyalarında özgürce gezintiye çıkabilirler. Tikutu’nun sesli tiyatro eserleri onlara bu yolculukta bir harita olarak eşlik eder” diyor. Ayrıca çift bu yolculuğun çocukların, temizlik, sayılar, beş duyu gibi konularda gelişimlerini pekiştirmesine; kendi dünyası dışındaki dünyayı kavramasını kolaylaştırmasına; doğru diksiyon örnekleriyle akıcı konuşma yeteneğini artırmasına; odaklanma ve dikkat süresinde artış sağlamaya ve Türkçe kelime dağarcığını zenginleştirmesinin keyifli bir hâli olduğunu düşünüyor.
‘Ekrana bağlı hâldeler’
Kocatürk çifti platformun çocukların stresle başa çıkma becerileri üzerindeki etkisine dair ise şu yorumu yapıyor: “Çağımızda stres gündelik hayatın bir parçası. Bu durum çocuklar için de geçerli. Aktif çocukluk yaşantısının yerini uzun süreli ekran kullanımı ve pasif izleme süreleri almış durumda. Tiyatronun sağaltıcı etkisini sesli tiyatro eserlerimizde kullanmaya gayret ettik. Keza Tikutu Müzikleri çocuk ruhunu ciddiye alarak ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçladığından çocuklara rahatlatıcı ezgilerle ulaşıyor. Onlara ihtiyaç duydukları ruh hâline göre kimi zaman sakinleştirici kimi zaman kışkırtıcı eserler sunuyor.”