2024’ün En İyi Akıllı Ampulleri

Philips Hue White ve Color Ambiance Smart Bulb

En iyi genel akıllı ampul

Bağlantı: Bluetooth veya hub

Beyaz mı renkli mi? Her ikisi de

Uygulama özellikleri: Işık zamanlamaları ve otomasyonları, evde ve dışarıda modları, filmler ve müzikle senkronizasyon

Akıllı ev uyumluluğu: Alexa, Google Asistan, Siri/HomeKit

Genişletilebilirlik: Dış mekan aydınlatması dahil

Eğer akıllı ışıklar hakkında araştırma yaptıysanız, muhtemelen Philips Hue ampullerine rastlamışsınızdır. Geniş uyumlulukları, kullanımı kolay mobil uygulamaları ve genişletilebilir olmaları sayesinde en iyi akıllı ampuller olarak kabul edilirler. Eğer birden fazla odanızı bu IoT cihazlarıyla donatmayı düşünüyorsanız, Philips Hue kesinlikle doğru seçimdir.

Hue ampullerinin Bluetooth ile etkinleştirildiğini bilmek önemlidir. Bu, önce birkaç tanesini denemek ve daha sonra evinize daha fazla ışık eklemek istediğinizde sisteminizi bir hub ile genişletmek istemeniz durumunda size kolaylık sağlar. Daha önce, tüm ışıklar için bir hub gerekiyordu, ancak şimdi akıllı ev ampullerini kullanmadan önce bir huba ihtiyacınız olmaz.

Hue uygulaması kullanımı oldukça kolaydır ve ampuller, Amazon’un Alexa’sı ve Google Asistan’dan sesli komutları destekler. Bu, ışıklarınızı kontrol etmek için uygulamayı açmanıza bile gerek olmadığı anlamına gelir; sadece ses kontrolünü kullanabilir ve “Alexa, yatak odası ışıklarını kapat” diyebilirsiniz ve o belirli odadaki ışıklar sönecektir. Bluetooth kullanarak sisteminize en fazla 10 ampul ekleyebilirsiniz – bu noktada, 50 ışığa kadar desteklemek için bir Philips Hue hub eklemeniz gerekecektir. Hub ayrıca HomeKit bağlantısı, ışık zamanlamaları ve otomasyonlar, evde ve dışarıda modlar ve filmler ve müzikle senkronizasyon gibi şeyleri de etkinleştirir.

Bu özelliklerin en kullanışlısı, ışıklarınız için açma/kapama zamanlamaları ayarlayabilmenizi sağlayan otomasyonlardır. Evden ayrıldığınızda otomatik olarak ışıkları kapatmanızı da içerir. Philips’in bu birkaç özelliği yalnızca Hue hub sahiplerine özel yapması anlaşılabilir – bir hub eklemek sistemi daha güvenilir hale getirir, bağlı ışıkların sayısı arttıkça daha fazlasını yapmanıza olanak tanır ve zamanla bir hub ve daha fazla Hue ampulüne yatırım yapmanızı teşvik eder. Hue’nun hubını sadece güvenilirliği için değil, ayrıca cihazlarınız üzerinde daha ince ve esnek kontrol sağladığı için de beğeniyoruz. Öyle ki, tatildeyseniz ve oturma odanızdaki ışıkları açmak istiyorsanız, bunu yapabilirsiniz.

Genişletilebilirlik, akıllı evinizdeki ışık sayısının ötesine geçer: Ayrıca dış mekanda da kurulabilecek birden fazla akıllı ampulü de içerir. Hue serisi, gömme ışıklar, dış mekan sütun ve sel ışıkları, ışık şeritleri ve daha fazlası dahil olmak üzere seçilecek tonlarca iç ve dış mekan ışığına sahiptir. Bugün mevcut olan birkaç seriden biri olan Hue, evinizin her ampulünü akıllı hale getirmenizi ve akıllı ışık konusunda tamamen yatırım yapmak istiyorsanız bunu düşünmeniz gereken bir seçenektir.

Ancak bu, Philips Hue’nun en büyük dezavantajına, yani fiyatına bizi getirir. Hue ampulleri pahalı taraftadır, iki paket White + Color Ambiance ampulü 80 dolara mal olur. Akıllı aydınlatmayı denemek için ucuz ampuller arıyorsanız, aşağıdaki diğer en iyi seçeneklerimizden biri, Kasa akıllı ampul gibi, çoğunun ampul başına daha düşük fiyatları olduğu için daha iyi bir seçim olabilir. Ancak, akıllı aydınlatmaya ileride yatırım yapmak istiyorsanız, üç ampul, bir hub ve bir akıllı düğme içeren White + Color Ambiance başlangıç ​​kitini öneririz; bu, tüm bu bileşenleri ayrı ayrı satın almaktan daha ucuzdur ve 180 dolara mal olur.

TP-Link Kasa Full Color Smart Light Bulbs

TP-Link’in Kasa markası, sağlam ve uygun fiyatlı akıllı ev cihazlarıyla tanınır ve bu markanın akıllı ışıkları da farklı değil. Wi-Fi bağlantılı çok renkli akıllı ışık ampullerini deneme fırsatı bulduk ve bunların hem kurulumunun kolay hem de kullanışlı olduğunu gördük. Fiyat açısından da oldukça cazip olan bu ampuller, dört paket halinde sadece 40 dolar gibi bir maliyete sahip.

Kasa’nın çok renkli akıllı ışıklarının kurulum süreci basit ve bizim test süremiz boyunca bağlantıları kesintisiz kaldı. Eşlik eden mobil uygulama da kullanımı kolay ve arayüzü sade. Uygulamadaki her bir ampulün kendi sayfasında, parlaklık, beyaz seviyesi, renk, zamanlama ve daha pek çok ayarı, farklı menüler arasında gezinmeden yapabiliyorsunuz. Renk değiştirmek neredeyse anında gerçekleşiyor ve uygulamadaki renk çarkında parmağınızı sürüklediğinizde ışık hemen değişiyor. Dört önceden ayarlanmış seçeneği düzenlemek de, ampulleri odalara gruplamak ve aydınlatma programları oluşturmak da birkaç dokunuşla yapılabiliyor. Eğer açma/kapama zamanlaması ayarlarsanız, uygulama her bir ışık için sonraki adımı (örneğin, saat 20.35’te kapanış) ampulün yanında gösteriyor.

Her ışığın sayfasında, ampulün zaman içindeki enerji kullanımını ve akıllı bir ışık yerine normal bir ışık kullanarak ne kadar enerji tasarrufu yaptığınızın tahminini gösteren kullanışlı bir “kullanım” bölümü de bulunuyor. Bu özellik, enerji tasarrufu yapmak için akıllı ışıklara yatırım yapanlar için, ampulleri haftalar ve aylar boyunca kullanırken gözlemlemek için eğlenceli olabilir.

TP-Link, mobil uygulamasına sınırsız sayıda akıllı cihaz bağlanabileceğini iddia ediyor. Bu da teknik olarak evinizde istediğiniz kadar Kasa akıllı ışığa sahip olabileceğiniz anlamına geliyor. Biz sadece birkaçını birlikte test ettik, bu yüzden onlarca bağlı cihazın uygulama hızı ve ışık tepki süresini nasıl etkileyeceğini kesin olarak söyleyemeyiz. Bunlar yalnızca Wi-Fi bağlantılı ampuller olduğundan, bir Zigbee hub’ına bağlama seçeneği yok, bu yüzden bu cihazlara yatırım yapmadan önce bunu göz önünde bulundurmak önemli. Ayrıca, bu ışıkların Apple’ın HomeKit’ine uyumlu olmadığını, ancak Alexa ve Google Assistant komutlarıyla kontrol edilebildiğini belirtmek gerekir.

LIFX

LIFX Color A19 1100 Lumen Akıllı LED Ampul

Bağlantı: Yalnızca Wi-Fi

Beyaz mı renkli mi? Her ikisi de

Uygulama özellikleri: Oda bazında gruplama, önceden hazırlanmış sahneler veya ön ayarlar (korku ve stroboskop ışıkları dahil), zamanlama

Akıllı ev uyumluluğu: Alexa, Google Asistan, Siri/HomeKit

Genişletilebilirlik: Philips Hue kadar çok seçenek yok

Genel olarak, LIFX’in renkli akıllı ışıkları, kurulum kolaylığı, çarpıcı doygun renkler sunma ve Alexa, Google Asistan ve HomeKit ile çalışma açısından Hue’nun White + Ambiance ampullerine benzer. Ancak ana fark, LIFX ampullerinin yalnızca Wi-Fi üzerinden çalışmasıdır, yani isteseniz bile onları bir hub’a bağlayamazsınız ve bazıları Hue cihazlarından biraz daha pahalıdır. 1100 lümen destekleyen Color A19 ampulu normalde 50 dolara mal olur, ancak 800 lümen eşdeğeri biraz daha ucuz, ampul başına 35 dolara mal olur.

LIFX White A19 Wi-Fi Smart LED Light Bulb

LIFX, ekosisteminde standart A19 ampullerden ışık şeritlerine ve mumlara kadar bir dizi ürüne sahiptir. Fiziksel olarak akıllı ışıklarınızı kontrol etmek istiyorsanız anahtarlar da vardır. Ancak Philips Hue, sadece anahtarlar değil, aynı zamanda bağımsız ayak lambaları, dış mekan spot ışıkları, gömme ışıklar, ışık çubukları ve hareket sensörleri de dahil olmak üzere tüm bu seçeneklere sahiptir.

Sengled Color Changing Wi-Fi Smart Light Bulbs

Bu kategoride öne çıkan markalardan biri de Sengled. Sengled, renk değiştiren Wi-Fi akıllı ışık ampulleri ile daha uygun fiyatlı seçenekler sunarak dikkat çekiyor. Bu ampuller, piyasada bulunan diğer üst düzey ampullere göre daha uygun fiyatlı olmalarıyla biliniyor. Ampullerin renkleri diğerlerine göre biraz daha sade ve mobil uygulaması da biraz daha basit tasarlanmış. Ancak, Sengled akıllı ışıkları milyonlarca renk seçeneği sunuyor ve uygulaması kolay kullanımıyla dikkat çekiyor. Uygulama, gruplama, zamanlama ve otomasyonlar gibi akıllı ampul özelliklerini başarıyla sunuyor. Basit kontrol arayüzü ve etiketleri sayesinde akıllı ev teknolojisine yeni başlayanlar için ideal.

Sengled akıllı ampuller Wi-Fi tabanlı oldukları için ekstra bir hub gerektirmiyor. Ancak, markanın Wi-Fi, Bluetooth ya da hub bağlantılı diğer akıllı ışıkları da bulunuyor. Dört adet Wi-Fi renkli ampul seti 30 dolar, altı adet Zigbee hub tabanlı ışık seti ise 100 dolar. Genel olarak, Sengled cihazları, Hue gibi diğer markalara göre daha uygun fiyatlı, bütçe dostu bir seçenek sunuyor.

Philips Hue Gradient Signe Table Lamp

Philips Hue ise bu alanda dikkat çeken bir başka marka. Özellikle Philips Hue Gradient Signe Masa Lambası, akıllı masa lambası kategorisinde önerilen bir ürün. Bluetooth ve Hue Bridge bağlantı seçenekleri, renkli ve beyaz ışık seçenekleri, aynı anda üç farklı renk kullanabilme, “mum” ve “şömine” efektleri gibi özellikleri bulunuyor. Alexa, Google Assistant ve Siri/HomeKit ile uyumlu çalışan bu lamba, evinize renk katmak veya masaüstünde kullanışlı bir ışık kaynağı olmak için ideal. Ancak, bu masa lambası 220 dolar gibi yüksek bir fiyat etiketine sahip.

Govee M1 RGBIC LED Strip Lights

Govee ise akıllı ışık şeritleri konusunda öne çıkan bir diğer marka. Govee M1 RGBIC LED Şerit Işıklar, renkli ve Wi-Fi bağlantılı olmalarıyla dikkat çekiyor. Yaklaşık 16,5 feet uzunluğundaki bu şerit, 15 ayrı segmentte kontrol edilebiliyor ve 110 dolara satılıyor. Govee’nin mobil uygulaması, önceden hazırlanmış ve özelleştirilebilir sahneler sunan “efekt laboratuvarı” gibi çeşitli özelliklere sahip. Ancak, uygulamanın biraz karmaşık olması ve yüksek fiyat etiketi, bazı kullanıcılar için dezavantaj olabilir.

Diğer test ettiğimiz akıllı ampuller arasında Nanoleaf Smarter Kit de var. Nanoleaf, özellikle oturma odanızı veya oyun yayını yapma alanınızı süslemek için ideal. Hexagon ve üçgen gibi farklı şekillerde gelen bu ışıklar, müzikle senkronize olabiliyor.

Akıllı ışık ampulleriyle ilgili sık sorulan sorulara gelecek olursak, Alexa için en iyi akıllı ampul diye bir şey yok. Amazon kendi akıllı ampullerini üretmiyor, fakat Alexa ile uyumlu çalışan birçok üçüncü parti akıllı ampul bulunuyor. Akıllı ampullerin çoğu Amazon Alexa ve Google Assistant ile uyumlu çalışırken, birçoğu Apple Siri ve HomeKit desteğine de sahip. Akıllı ışık ampullerinin çoğu modern aydınlatma armatürlerine uygun olacak şekilde tasarlanmıştır. Akıllı ampuller kapalı olsa bile, internet bağlantısı veya Bluetooth ile sürekli temas halinde kalmaları gerektiği için çok az miktarda elektrik tüketirler. Ancak, genellikle kapalıyken tükettikleri küçük miktardaki enerji, enerji tasarrufu sağlamalarıyla dengelenir.